Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Wines and welcome AdminMay 12, '21

Eén van de twee bekendste witte druiven en samen met de chardonnay de meest aangeplante witte druif ter wereld! En zeker één van de meer populaire druiven onder de wijndrinkers.

Zijn ontstaan ligt waarschijnlijk in de Franse Loire streek waar de eerste geschriften dateren van 1534 toen de druif “fiers” werd genoemd. De oude naam van de druif is “Fie”of “Ferus” hetgeen ook wild betekent net zoals Sauvage waar de naam van de sauvignon aan is ontleend.        

In de 18e eeuw kwamen we hem tegen in de Sancerre en de Pouilly als sauvignon fumé. Het ontstaan van deze druif moet ergens liggen in de Loire met een combinatie van de chenin blanc.
Als wilde groeier, vroege bloeier en snelle rijper is veel en vroegtijdig snoeien dan ook een must. Met name in de niet al te hete gebieden, o.a. in delen van Frankrijk en Noord-Italië ontwikkelt de sauvignon zich mooi. Maar ook in de Cool Climate gebieden in de nieuwe wijnwereld, zoals; Zuid-Afrika, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland zien we veel sauvignon.

Kenmerken
De sauvignon blanc is een witte druif met een lichtgroene schil en vormt tijdens de rijping volle trossen met kleine druiven. Een druif met volop aroma’s, prachtige zuren en weinig suikers die overheerlijke stuivende droge wijnen oplevert. Met bleekgele tot frisse groenige tinten als kleur. De geuren en smaken zijn altijd enorm; groene appel, kruisbessen, groene paprika, buxus, asperges en de altijd herkenbare exotische tonen van perzik en passiefruit, limoen en gras.

In de blend (menging) met de sémillon wordt de kleur iets geliger en krijgt de wijn wat tinten van honing, en citrusfruit. De grotere chateaus zullen zelfs houtrijping gebruiken bij deze blend (menging).

Een lekkere wijn “Sauvignon Blanc”
Een frisse, prikkelende, stuivende wijn met kleuren van lichtgeel tot groenig en een grassig mineraal karakter. Omdat de druif op zoveel plekken in de wereld groeit zal de plek en de opvoeding wel degelijk iets zeggen over de smaak. Wil de wijnboer de frisheid bewaren dan zal de vinificatie en rijping veelal op RVS plaatsvinden. De mooie sauvignons komen dan uit de Sancerre, de Pouilly en de Touraine. Maar ook in Nieuw-Zeeland worden op meer dan 20.000 hectare heerlijke sauvignons gemaakt. Vaak met een iets zachter karakter en meer intense tonen van passiefruit.

Als blend (menging) met o.a. de sémillon is het een geliefde druif in de Bordeaux (Graves, Bergerac en de Sauternes) Hier wordt de wijn vaker op hout opgevoed hetgeen je duidelijk terug proeft. Er ontwikkelen zich mooie complexe wijnen die langer houdbaar zijn met aroma’s van brioche, vanille en hout (toast).

Synoniemen - sauvignon fumé (Loire) of blanc fumé (Californië - Australië) Muskat – Sylvaner (Duitsland – Oostenrijk) of Pellegrina (Italië).