La Rioja het verhaal, deel 1

La Rioja het verhaal, deel 1

Wines and welcome AdminMay 17, '21

Graag neem ik jullie mee in mijn passie als wijndrinker voor het land Spanje en dan de provincie La Rioja in het bijzonder. Het type wijn, de historie, het karakter allemaal bijzonder te noemen.

In een serie van een aantal blogs wil ik graag wat vertellen over het mooie wijnland Spanje wat natuurlijk meer is dan alleen de provincie La Rioja, het vroegere Logroño!

De passie
Ergens is er een trigger geweest als het gaat om het ontstaan van een passie voor iets. Of dit nu gaat om een bepaald land, een sport, een verzameling of welke hobby dan ook. Voor mij was dit, waarschijnlijk van vroeger uit al, de vakanties met mijn ouders naar Spanje. De vele bezoeken aan de verschillende plaatsen, de warme en altijd hartelijke ontmoetingen met de mensen. Maar zeker ook na die tijd in mijn eigen latere jeugd de vaak lange vakanties op de campings. En nu nog steeds, eerst met mijn kinderen en inmiddels heerlijk met mijn vrouw samen genieten. Het leven volgens Spaanse tradities, het spreken van de taal, het eten, de gewoonten en natuurlijk de wijn!

Wijncultuur en kwaliteit
Zoals gezegd Spanje is meer dan Rioja alleen en heeft het een enorm lange historie. De Feniciërs begonnen ooit met de handel in wijn en in de tijd van de Romeinen waren de zoete Spaanse wijnen alom geliefd. Nu meer dan 3.000 jaar later is er meer dan een miljoen hectare grond aangeplant met wijnranken. Dat is zo’n zevende deel van de wereldwijde aanplant! Maar toch produceert Spanje minder dan de koplopers Italië en Frankrijk. Dit komt door de veelal droge en arme grond die veel aandacht vraagt en minder intensief beplant wordt. De lange Spaanse traditie is dan ook hoog te houden, een vaak hoogstaande prijs/kwaliteit verhouding van de wijn.

Wijnclassificatie

VdM > Viño de Mesa, de tafelwijn.
De classificatie met de minste eisen voor hun (tafel)wijnen. Geen vastgestelde regels voor deze eenvoudige wijnen die vaak gemaakt worden van verschillende druiven, geen herkomstaanduiding en of jaartal op het etiket hebben.

√ VdlT > Viño de la Tierra, landwijn die tegenwoordig ook IGP heet.
In deze categorie de landwijnen die met dit predicaat hun eigen afgebakende wijngebied en karakter hebben.

√ D.O. > Denominación de Origen Protegida.
Wijnen die voldoen aan de strikte regionale normen mogen dit predicaat dragen. D.O. de één na hoogste categorie voor de Spaanse kwaliteitswijnen met een specifiek herkomstgebied. Deze DO’s hebben ieder hun eigen “Consejo Regulado”.

√ D.O.C.a > Denominación de Origin Calificada
De hoogste categorie kwaliteitswijn van Spanje met zeer strenge voorschriften en smaakkeuringen. Er zijn dan ook nog maar slechts twee herkomstgebieden die het gelukt is de DOCa erkenning te bemachtigen. Net zoals bij de D.O. heeft ook hier elk DOCa gebied zijn eigen “Consejo Regulado” die toezicht houden op de o.a. druiventeelt en wijnbereiding. De twee enige gebieden op dit moment zijn de Rioja en de Priorat.

Wijngebieden
Spanje kent zo’n 15 wijngebieden! In de volgende blogs vertel ik graag wat meer over deze prachtige streken. Ik zal er een paar bijzondere uitlichten, waaronder; La Rioja, Ribera del Duero en de Priorat en vertellen wat de wijn uit deze regio’s voor mij zo bijzonder maakt. Maar ook het gebied en de meest ingezette druiven komen aan bod . Zelf zal ook afreizen naar enkele mooie wijnhuizen in de genoemde gebieden. En zal jullie meenemen in de reis door het delen van foto’s en verhalen. Enkele van de fantastische wijnen die op mijn site te vinden zijn komen hier vandaan.

Wordt vervolgd ………