Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Wines and welcome AdminMay 12, '21

Eén van de meest beroemde en aangeplante druiven ter wereld!

Hij wordt niet voor niets ‘Koning Cab’ genoemd onder de wijnliefhebbers. De cabernet sauvignon is een blauwe druif, die wordt gebruikt voor de wijnproductie en per ongeluk is ontstaan ergens in Zuid-Frankrijk door de kruising tussen de cabernet franc en de sauvignon blanc. Al meer dan 350 jaar zijn de wijnboeren en wij als wijnliefhebbers er dolgelukkig mee. Voor wijnbegrippen eigenlijk nog piepjong dus.
Zijn grootste bekendheid komt vanuit de Franse Bordeaux (Médoc) waar de Cabernet Sauvignon veelal als blenddruif wordt gebruikt samen met de Cabernet Franc en de Merlot. En toch vind je de druif overal ter wereld terug maar het liefst in warme gebieden zoals; Midden-Europa, Zuid-Afrika, Chili en Australië.

Kenmerken
De cabernet sauvignon is een kleine druif met een dikke schil die in grote compacte trossen groeit. Met in de schil volop aroma’s, kleurstoffen en tannines. Hierdoor ontstaat een wijn met enorm veel karakter en levert dit zeer aromatische wijnen op die meestal zorgen voor wijnen die lang houdbaar zijn en het best tot zijn recht komen met een houtrijping. Het liefst in combinatie met andere druivensoorten. In een cabernet sauvignon ruik en proef je altijd zwarte bessen, specerijen (pepertje), vanille en tabak. Is er jong klein eikenhout (barriques) gebruikt, dan zullen er zeker fijne aroma’s van koffie, toast, chocolade en ceder te vinden zijn.

Cabernet Sauvignon de “wijn”
Een stevige jongen met body en karakter, bij voorkeur drinken uit een groter glas of decanteer/karafeer de wijn. Een cabernet sauvignon bij voorkeur als blendwijn en niet als cépage (één druif). In de oude wijnwereld zal je ‘bijna’ geen pure cabernet aantreffen, omdat hij zo mooi wordt samen met andere druiven. Zijn natuurlijke stugheid en krachtige smaak wordt nog veel zachter, ronder, complexer. Juist in combinatie met andere druiven is de Bordeaux zo beroemd geworden. In de nieuwe wijnwereld zal je alleen cabernet tegenkomen. Met meer zon zullen de tannines en zuren, rijper en zachter worden. Een jonge cabernet zal mooi donker zijn van kleur; bij een oudere en houtgerijpte zal de kleur veranderen naar warm-, bijna robijnrood. Wil je een serieuze wijn maken, dan gebruik je in ieder geval cabernet sauvignon!

Synoniemen - Petit Bouchet – Vidure of Sauvignon Rouge (Frankrijk).